Min Konto

Diabetes type 2 snek seg inn i livet mitt

Diabetes type 2 snek seg inn i livet mitt

Mads Vold (44) hadde mistenkt det i en måneds tid, og plutselig satt han der med diagnosen i fanget; diabetes type 2. Var dette selvforskyldt? Det var i hvert fall sånn det føltes, men så tok han grep.

- Når diagnosen ble bekreftet raste det en masse tanker inn i hodet mitt. Fra hvorfor i all verden jeg lot det skje, til hvordan jeg nå må endre kosthold og en rekke andre vaner for en ny hverdag, forteller Mads Vold.

Basert på den begrensede kunnskapen han på det tidspunktet hadde om diabetes type 2 følte han at han kun hadde seg selv å takke. Etter årevis med dårlige valg måtte det jo være selvforskyldt.

- Det jeg tenkte da var at man kan utvikle diabetes type 2 ved blant annet å spise mye sukker, fint brød, pasta og ris. Som er akkurat det jeg har gjort. Jeg elsker fint brød, fine rundstykker og pasta, sier han og forklarer:

- Jeg går gjerne til butikken og kjøper brus, kjeks, is eller sjokolade midt i uka. Grønnsakene skyver jeg helst til siden. Jeg holder meg i ro og unnskylder det med at jeg ikke har klær til å ta en tur. Kiloene har klamret seg fast og over mange år har jeg blitt mer enn litt overvektig.

Vold er ikke alene om å kjenne på skyldfølelsen. Diabetes type 2 betegnes ofte som en livsstilssykdom som kan forsterke inntrykket av at sykdommen er selvforskyldt, men i virkeligheten er diabetes en kompleks tilstand som påvirkes av en rekke miljømessige og genetiske faktorer.

« Diabetes type 2 sniker seg inn i livet ditt
uten at du merker det, sier Vold.»

Hyppige tissepauser vekket mistanken
Det hele begynte med noen små tegn som indikerte at alt ikke var helt som det skulle. Han måtte på toalettet flere ganger i løpet av en film, og de påfølgende ukene etter fortsatte de forstyrrende dobesøkene titt og ofte. Mistanken vokste seg stadig større.

Et lite legebesøk senere kunne bekrefte at han har utviklet insulinresistens, som bidrar til høyere blodsukker, og etterhvert diabetes type 2.

- Diabetes type 2 sniker seg inn i livet ditt uten at du merker det, sier Vold.

- Jeg har senere fått vite at de fleste merker at de blir tørste hele tiden og derfor må på do stadig vekk. Jeg merket ikke noe til denne tørsten. Det kan jo være fordi jeg over tid hadde begynt å drikke mer enn normalt uten å merke noe til det. Et sted må jo all væsken komme fra, legger han til.

Så hva nå? Legens formaning var ganske enkel; nulltoleranse på vanlig brus, godteri, kjeks, desserter og kaker i en periode, samt reduksjon på ris, potet, pasta og spesielt fint brød. Han fikk også beskjed om å kartlegge blodsukkernivået i en periode, for selv å finne ut av hvordan kroppen reagerer på ulike måltider.

- Det innebærer å måle blodsukkeret før hvert måltid, og igjen 2 timer etter hvert måltid. Da finner man ut av både hvordan kroppen reagerer på ulike tider av døgnet ,og ikke minst så lærer man hvilke matretter som slår dårlig ut på blodsukkeret. Baksiden er jo å måtte stikke seg i fingeren en del ganger om dagen, forteller Vold.

Han fikk valget mellom å begynne på blodsukkersenkende tabletter for å hjelpe å redusere blodsukkeret, eller forsøke å endre kostholdet for å få bedre kontroll. Han valgte det siste.

- Det beste med diabetes type 2 er jo at den kan kontrolleres hvis man tar de rette grepene, og holder seg til dem, sier han.

Klekk ut en plan du kan leve med
Vold fulgte alle anbefalinger fra legen, og allerede 14 dager senere målte han et vesentlig lavere blodsukkernivå. Men han har fortsatt en vei å gå for å bli symptomfri.

- Jeg viste for meg selv at jeg var i stand til å endre kosthold, og fikk umiddelbare resultater av dette. Derfor er det nå viktig for meg å legge en plan frem mot neste legebesøk. I bunn og grunn kan han spise det han har spist til vanlige måltider, men han må bytte ut fint brød og kneip med grovere typer brød. Han må spise litt mindre ris, potet og pasta og ha mer grønnsaker ved siden av middagene.

- Jeg skal holde meg fri for søtsaker og snacks i hverdagen, men jeg kan kose meg litt mer på lørdager. Det finnes flere typer sjokolade for eksempel som ikke er like sukkerholdig som vanlig melkesjokolade. Dette mangfoldet gleder jeg meg til å utforske, sier han, og påpeker at dette er hans individuelle plan som er gjennomgått med hans lege.

- Det kan være individuelt hva som funker best. Snakk derfor med legen om din plan og få innspill og endringer inn. Også de endringene du egentlig ikke vil ha med, anbefaler Vold.

Dette er diabetes type 2:

  • Diabetes type 2 er den vanligste formen for diabetes, og det regnes at rundt 200.000 nordmenn har diagnosen. Så mange som mellom 100-200.000 har type 2 diabetes uten å vite det.
  • Sykdommen oppstår som regel i voksen alder, og skyldes dels nedsatt insulinproduksjon, dels at insulinet virker for dårlig.
  • For å utvikle diabetes type 2 må man være arvelig disponert, men overvekt og mangel på fysisk aktivitet er de viktigste triggerfaktorene.

Symptomer

Vær obs på at symptomene ved diabetes
type 2 ofte kan være diffuse og komme gradvis
over tid. Men de vanligste symptomene er:

  • Tørste og hyppige toalettbesøk
  • Du kan føle deg slapp, trøtt og trist

Kilder: Diabetes.no og Levmeddiabetes.no