Min Konto

Diabetes type 1

Diabetes type 1

Type 1-diabetes er en stoffskiftesykdom som skyldes mangel på insulin.

Kort om Diabetes type 1

Kroppen er avhengig av insulin for at cellene og deres fuksjoner til  ta opp sukker og regulere leverens sukkerproduksjon.

Årsakene til type 1-diabetes er lite kjent, men man regner med at det finnes en viss grad av arvelighet, men ukjente miljømessige faktorer spiller nok også en stor rolle. 

Symptomer

Kraftig tørste og sterk trang til å drikke ofte og mye. Hyppig vannlating, særlig om natten, kjennetegner noen få av symptomene de med diabetes type 1 opplever. I tillegg opplever de ofte nedsatt vekt og nedsatt appetitt. Syptomene kommer gjerne brått og i ung alder.

Visste du at?

1 av 20 nordmenn har kjent diabetesdiagnose, totalt omkring 245 000 personer. Av disse er det beregnet at 28 000 har type 1 diabetes. Det er omtrent 600 nye tilfeller hvert år som får denne diagnosen, og av disse er omtrent halvparten barn under 15 år.

Hva kan du gjøre selv?

Insulin kan injeseres inn under huden, og må balanseres i forhold til matinntaket. De fleste bruker en insulinpenn, andre benytter insulinpumpe eller sprøyter og hetteglass for å tilføre kroppen insulin. At en har et "riktig kosthold" er en viktig del av egenbehandlngen. Ikke minst er blodsukkerkontroll vesentlig for å få god kontroll over sin diabetes. Blodsukkerapparat får du på alle Boots apotek i Norge. 

Les artikkelen i sin helhet og lær mer om diabetes type 1 på boots.no.