Min Konto

Hjelp - jeg tisser på meg!

Hjelp - jeg tisser på meg!

I Norge opplever mellom 300 000 og 400 000 kvinner urinlekkasje. Og det rammer ikke bare gravide og gamle damer; undersøkelser viser at hver femte kvinne mellom 20 og 29 år, og hver tredje kvinne over 35 år opplever smålekkasjer.

Gode råd:
• Drikk minst 1,5 – 2 liter væske i døgnet. Dette er med på å opprettholde en god blærekapasitet. Drikk mer når det er varmt og i forbindelse med fysisk aktivitet.
• Reduser inntaket av kaffe, te og alkohol, da disse virker vanndrivende.
• Viktig å passe vekten, da fedme kan gi økt trykk på bekkenbunnen.
• Sørg for regelmessige toalettvaner. Ikke hold deg for lenge. Du skal heller ikke tømme blæren for ofte eller for sikkerhets skyld. Da kan blæren bli overaktiv.
• Gjør bekkenbunnsøvelser hver dag. Få veiledning slik at du gjør dem riktig.
• Oppsøk lege. Det er viktig å få kartlagt årsaken til lekkasjen, slik at du får riktig hjelp.
• Hvis du bruker mer enn 3 bind om dagen, bør du vurdere å bytte til et bind med høyere absorbsjonsevne.
• God hudpleie nedentil er viktig!

Hvor ofte man lekker eller hvor mye varierer – det kan være alt fra noen dråper til større mengder. Den vanligste typen inkontinens er anstrengelseslekkasje (kalt stressinkontinens på fagspråket) med små dråpelekkasjer. Lekkasjene kommer ofte i forbindelse med at man ler, nyser, løfter tungt eller trener og årsaken er svekket muskulatur i bekkenbunnen. Svekkelser kan hos kvinner oppstå som en følge av graviditet eller fødsel og i forbindelse med overgangsalder. Andre risikofaktorer kan være astma eller kroniske luftveisinfeksjoner, røking eller kraftig overvekt. 

Åtte av ti kvinner med urinlekkasjer kan behandles
Det er dessverre slik at mange kvinner ikke får den behandlingen de trenger fordi de ikke tør å snakke om det. Hele åtte av ti kvinner med urinlekkasje kan behandles, men det er bare halvparten av disse som snakker med legen sin om det.

Mange kvinner som opplever urinlekkasjer hemmes både fysisk og psykisk. De vegrer seg for dagligdagse aktiviteter som trening, sex og løping, og unngår sosiale sammenkomster der tilgangen til toalett kan være begrenset. Det påvirker også selvtilliten, og mange kvinner vil derfor fort føle seg usikre i sosiale sammenhenger. Smålekkasjer skjer ofte ukontrollert, og det fører til utrygghet.


Oppsøk hjelp

– Det anbefales alltid at du opp søker eksperthjelp om du sliter med urinlekkasje. Få hjelp av fastlegen din for å kartlegge hvilken type lekkasje du har, hva som er årsaken til problemet og hvordan du kan få tilrettelagt behandling. Fastlegen vil også kunne henvise deg til videre utredning hos urolog eller uroterapeut, forteller Kikki Lowzow Holli. Hun er syke pleier og Produktspesialist hos Essity Norway, verdens ledende produsent av TENA inkontinensprodukter som fører en rekke spesial- utviklede produkter for alle typer urinlekkasje.

Knip deg tett
En rekke studier viser at bekkenbunnstrening har god effekt på stressinkontinens. En treningsmetode utviklet av Professor Kari Bø ved Norges Idrettshøyskole har klinisk bevist effekt når det gjelder å lege stressinkontinens for 60-70% av de kvinnene som opplever dette.
Å trene knipemusklene innebærer at man trener de små, fine musklene i underlivet (bekkenbunnen), som blant annet kontrollerer urinblæren. Første steg er å finne de riktige musklene. En effektiv
måte å gjøre dette på er å prøve å stoppe strålen når du tisser. Dette er kun en test på at du gjør det riktig - ikke trening. Når man kniper på riktig måte skal det kjennes som at du strammer og drar musklene opp og inn i kroppen. Tenk at du kniper igjen både endetarm, skjede og urinrør, som om du drar igjen en glidelås, bakfra og fremover. Fortsett og knip oppover, som om du vil holde igjen noe i underlivet. Sete- og lårmuskulaturen skal være avspent når du kniper bekkenbunns-muskulaturen.

Trene knipemusklenes styrke og utholdenhet
Når du først har funnet musklene kan du begynne å trene de. I bunnen av artikkelen ser du to øvelser for økt utholdenhet og hurtighet/respons i bekkenbunnsmuskulaturen.

5 minutter om dagen holder
Når du først har lært deg å finne musklene og øvelsene som styrker bekkenbunnen, holder det å trene de 5 minutter hver dag. Trener du regelmessig vil du kunne kjenne bedring etter 2- 4 måneder. Øvelsene kan gjøres hvor som helst og når som helst, når du sitter i kø, på kontoret eller når du ser på TV. I tillegg til å gi kvinner tilbake kontrollen og bli kvitt lekkasjene, vil regelmessig bekkenbunnstrening også gi andre fordeler, slik som strammere mage, sterkere rygg og bedre holdning, samt økt glede av sexlivet, da det også har blitt trangere og strammere nedentil.

Bruk riktig bind!
Dersom urinlekkasjen er av varig art, eller du trenger beskyttelse i en behandlingsperiode, kan legen din i de fleste tilfeller skrive ut en blå resept på inkontinensprodukter. Ta en prat med legen din!

Husk at menstruasjonsbind fungerer dårlig ved urinlekkasje. De holder verken på fukt eller lukt og det samme gjelder for papirservietter og toalettpapir. Det kan tvert imot irritere ømfintlig underlivshud, føre til kløe, utslett, sopp og urinveisinfeksjoner. Det finnes heldigvis truseinnlegg og bind fra TENA som er designet for kvinner og laget spesielt for å absorbere urin, sier Kikki Lowzow Holli, sykepleier og produktspesialist hos TENA.


TENA tilbyr et bredt sortiment av inkontinens
produkter som er spesialutviklet for alle typer urinlekkasje. Hvis du er plaget med lekkasjer på natten kan det være lurt å velge et litt større og tykkere bind når du skal legge deg og heller bruke et mindre og tynnere bind på dagtid. TENA bindene er laget slik at de raskt absorberer urin, kapsler det inn i produktet, etterlater en tørr overflate og hemmer utvikling av lukt. Det føles behagelig og trygt.

- Det er individuelt hvor ofte man bør bytte bind, men tre ganger om dagen er vanlig, sier Kikki Lowzow Holli. Er det behov for et større produkt enn bind, kanskje på reise, på kino eller situasjoner hvor du ønsker ekstra sikkerhet kan du også velge produkt fra TENA Silhouette serien. Feminine buksebleier i fargene sort og krem, finnes i høyt eller lavt liv. Trusene er myke og behagelige i materialet og former seg etter kroppen som vanlig undertøy.

Spør ansatte på apotek, sykepleiere fra Boots HomeCare eller kundesenteret til Boots HomeCare om råd og veiledning på riktig valg av TENA produkter for ditt behov.

Finn mer informasjon om bekkenbunnstrening:
tena.no - Styrke bekkenbunn - 3 ukers metoden
fysio.no - kvinnehelse

Knipeøvelse 1

Utholdenhet – trener opp bekkenbunnens styrke og utholdenhet slik at du kan holde tett i en lengre periode (for eksempel til du når frem til et toalett).
1. Ligg, sitt eller stå oppreist.
2. Spenn ”knipemusklene” så hardt du kan og hold knipet så lenge du klarer. Øk suksessivt opp til 10 sekunder.
3. Hvil like lenge som du har knepet.
4. Gjenta steg 2 og 3 opptil 10 ganger.

Knipeøvelse 2

Hurtighet – trener opp styrke og evne til å holde tett ved uventet og plutselig anstrengelse, f.eks. når du ler, nyser, hoster eller løfter tungt.
1. Ligg, sitt eller stå oppreist.
2. Spenn "knipemusklene" så kjapt og hardt du klarer.
3. Slapp av.
4. Gjenta steg 2 og 3 i hurtig tempo, opptil 10 ganger.

Andre artikler om inkontinens

#Tjenester
#Stomihjelpemidler
#Sondeernæring
#Stomiutstyr
#næringsdrikker

Vi har åpnet nettbutikken!

#Hudpleie
#Hygiene

Urinlekkasje om natten