Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences
Min Konto

Stomi og brokk

Stomi og brokk

Noen kan utvikle brokk rundt stomien. Det skyldes en svakhet i bukveggen der stomien er plassert. Tarmene presser seg frem i dette området og gir en utbuling ved siden av eller rundt stomien. Dette kan gi en følelse av ubehag og tyngdefornemmelse, og det kan også gi endret tarmtømming.

Det er umulig å si på forhånd hvem som utvikler brokk, men flere bukoperasjoner kan være en risikofaktor. I tillegg spiller alder en rolle. En ung person har generelt en bedre muskulatur og en kraftigere bukvegg enn det eldre har. For pasienter som har vært gjennom strålebehandling ser man at det kan ha en innvirkning på bukveggens styrke. Det forekommer oftest brokk hos de med colostomi. Faren for å utvikle brokk er størst de første 3 månedene etter operasjonen. De fleste som får et brokk, får dette i løpet av de to første årene etter operasjonen. Faren for å utvikle brokk vil imidlertid alltid være tilstede på grunn av svakheten som stomiens passasje gjennom bukveggen medfører, det er derfor lurt å tenke forebygging.

Så lenge luft og avføring passerer uten problemer, er ikke brokk farlig. Det kan derimot oppleves skjemmende og det kan være utfordrende å få stomiutstyret til å sitte. Det er viktig å velge et fleksibelt utstyr som fester godt på området med utbuling. Ved store problemer på grunn av brokk kan det opereres, men tilbakefall er vanlig. Det er derfor viktig å forebygge brokket ved hjelp av trening og eller bruk av brokk/støttebelte.

Det finnes to typer brokk: ekte og uekte brokk.

Ved et ekte brokk presser tarmslyngene (deler av tarmen) seg gjennom brokkporten, altså der hvor svikten i muskulaturen er. Disse tarmslyngene kan falle tilbake når du ligger. De som har et ekte brokk, kan og bør bruke brokkbelte.

Ved et uekte brokk presser tarmene seg gjennom hullet hvor stomien går. Disse tarmslyngene faller ikke så lett tilbake når du legger deg. Her skal man ikke bruke brokkbelte, da trykket på disse tarmslyngene kan skade tarmen.

Brokkbelte

Det er viktig at en lege avgjør om du har brokk eller ikke, og om du bør bruke brokkbelte. Hvis du får konstatert et ekte brokk, kan legen skrive ut egen resept på brokkbelte.

Det finnes flere ulike typer brokkbelter; både de hvor man kan klippe hull til og de som dekker til stomiposen. For å tilpasse riktig størrelse på beltet tar man mål rundt magen der stomien sitter, målet skal tas mens du ligger. Beltene kommer også i forskjellige høyder. Her er det viktig å ta hensyn til overkroppens lengde og magens omfang. Er beltet for høyt vil det gnage mot ribbensbuen, hvilket oppleves som veldig ubehagelig. Det er heller ikke ønskelig å trekke beltet for langt ned mot lysken. Her ligger det store blodkar og man kan dermed redusere blodgjennomstrømningen.

Beltet skal tas på når du ligger. Beltet kan vaskes, se vaskeanvisningen. Det må skrives en spesifisert brokkbelteresept, brokkbelter dekkes ikke på den orginale stomiresepten. Det dekkes 4 brokkbelter per år på brokkbelteresepten. 

Ta gjerne turen til stomisykepleier eller kontakt ditt Boots HomeCare apotek  for å finne det beltet som passer best for deg. Det er viktig at du får et belte som du kommer til å bruke.

Andre artikler om stomi

#Stomi
#Legemidler

Stomi og legemidler

#Stomihjelpemidler
#Brokk
#Stomiutstyr

Stomibelte - forskjeller og bruk

#Stomihjelpemidler
#Brokk
#Trening

Brokkbelte

#Brokk
#Reise
#Dusj_bad

Plateforlenger

#Stomihjelpemidler
#Sår hud

Hudfilm