Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences
Min Konto

Trening og forebygging av brokk

Trening og forebygging av brokk

Det er ønskelig å komme tilbake til aktivitetsnivået man hadde før operasjonen, men det er viktig å huske at de første 2-3 månedene er rekonvalesenstid. Det vil si at tunge løft eller aktivitet som belaster magemusklene skal unngås. I denne perioden kan du prøve å støtte buken når du hoster ved å legge en hånd eller en pute på magen, for å unngå brokk.

Start forsiktig med å gjenoppta dagligdagse gjøremål. Hyppige små turer hvor man gradvis øker avstanden gjør kroppen godt. Da utgangspunktet vil variere fra person til person er det vanskelig å sette en standard, men et godt tips er å lytte til kroppens signaler. Man skal ikke anstrenge seg slik at man er utslitt resten av dagen.

Etter hvert kan man begynne med styrketrening. Forsiktig opptrening av kjernemuskulatur og riktig teknikk er viktige faktorer før man øker belastningen. Snakk gjerne med en fysioterapeut før du begynner med øvelser som gir økt buktrykk. 

På Norilco sin hjemmeside har de en fin informasjonsvideo for opptrening av magemusklene og forebygging av brokk.

Enkelte ønsker å bruke et støtte-/fikseringsbelte som ekstra støtte under trening. Har du behov for dette dekkes det på en egen resept.

Er du usikker på hvordan du skal gå frem når det kommer til trening kan du kontakte fastlegen for hjelp. Du kan få henvisning til fysioterapeut som kan lage et treningsprogram tilpasset deg og din kropp. Det er også mulig å søke om et rehabiliteringsopphold, og enkelte kommuner har treningstilbud som en kan benytte seg av.

Andre artikler om stomi

#Stomi
#Legemidler

Stomi og legemidler

#Stomihjelpemidler
#Brokk
#Stomiutstyr

Stomibelte - forskjeller og bruk

#Stomihjelpemidler
#Brokk
#Trening

Brokkbelte

#Brokk
#Reise
#Dusj_bad

Plateforlenger

#Stomihjelpemidler
#Sår hud

Hudfilm