Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences
Min Konto

Stomi og kosthold

Stomi og kosthold

Ordet kosthold møter oss i flere settinger i løpet av en dag. Om det så er under lunsjpausen på jobben, en venninne som forteller om en ny trend hun har sett på TikTok eller alle artiklene som popper opp når man er inne for å lese avisen på mobilen. Du kan velge og vrake mellom råd og tips, men det er ene og alene du som kan komme frem til det beste kostholdet for deg. Dette om man har stomi eller ikke.

Anne Sofie

Jeg har alltid vært en person som har spist det jeg har hatt lyst på. Jeg har selvfølgelig hevet meg på noen trender her og der. Eller gått gjennom en livskrise som førte til at jeg plutselig gikk fra støttemedlem til årets medlem på et treningsstudio, og ble ekspert på å lage supersunn mat. Jeg regner med det er flere som kan kjenne seg igjen i disse senarioene, på både godt og vondt.  

Jeg føler at det å skulle ta fatt på et tema om kosthold for oss som er stomiopererte er litt vanskelig. Veldig mange vil nok ha en fasit, men det kan jeg røpe allerede nå at dere ikke får. I forrige artikkel nevnte jeg listen mange får på sykehuset før utskrivelse. En liste som gir deg et godt innblikk i mat som kan trigge tarmen og på hvilken måte. Man har som regel også en samtale i forkant og/eller i etterkant med stomisykepleier om temaet kosthold.  

 

Man reagerer ulikt på matvarer, så her må hver og en prøve seg frem til hva som fungerer for deg. 

 

Før jeg fikk utlevert listen hadde jeg bestemt meg for at jeg ikke skulle legge så mye tanker i dette med kosthold og stomi, men heller spise slik jeg alltid hadde gjort før. På den andre siden er det bra for meg å vite at trevlete mat kan føre til stopp i tarm, men det vil ikke si at jeg kommer til å holde meg unna det for alltid. Jeg kommer heller til å være forsiktig, prøve meg frem og tygge godt, og ikke hive i meg en hel appelsin eller en biff uten å nesten tygge. Man reagerer ulikt på matvarer, så her må hver og en prøve seg frem til hva som fungerer for deg. Under vil stomisykepleier komme med generelle tips om kosthold for stomiopererte.  

Jeg har ikke støtt på noen matvarer som har gitt meg stopp i tarm, enda, men jeg har opplevd tynnere output. Det plager meg egentlig ikke, så lenge jeg ser det stabiliserer seg igjen og ikke vedvarer over en lengre periode. Da blir det fort krøll med væskebalansen ettersom jeg har ileostomi. Er jeg ute og spiser og opplever at outputen er tynnere er jeg påpasselig med å tømme posen oftere for å unngå lekkasje. I tillegg kan det være lurt å ha med fortykningsmiddel som kan brukes i posen. Dette fører til tykkere konsistens på outputen så ikke det blir skvalpelyder.  

Kraftigere lukt av outputen har forekommet når jeg for eksempel har spist skalldyr, men det er kun ved tømming av posen jeg har merket det. Så for å unngå det har jeg brukt smørende deo (typen som fjerner lukt) eller lukthemmer som finnes som spray. Da etterlater jeg ingen spor etter toalettbesøket.  

 

Det blir litt hva man gjør det til selv, så prøv å ikke overtenk situasjonen. 

 

Det som har uroet meg mest er økt gassdannelse fra stomien, for det går jo faktisk ikke an å holde igjen en fis med stomi eller lure seg til med en smyger så ingen vet hvem som fes. Det er en ubehagelig følelse, men det som faktisk har beroliget meg litt er at vi fiser i alle fall i et lukket system, og hvor bra er ikke det? Nå har ikke jeg vært i en situasjon enda hvor dette har vært et problem, men jeg har ved noen anledninger kjent at det har boblet/putret litt fra stomien. Da har jeg vært kjapp med å holde hånden min over stomien, det demper lyden svært bra synes jeg. Det er jo helst i et rom hvor det er helt stille man kan høre det, og glem heller ikke at du hører det mye bedre enn andre. Så er man på en restaurant eller i en sosial setting hvor det er mye lyd fra før av, tror jeg jeg kan si at du går klar. Litt verre i en forelesningssal, men da er det også ofte mange mennesker og det er vanskelig å vite hvor lyden kommer fra. Det blir litt hva man gjør det til selv, så prøv å ikke overtenk situasjonen. Man lærer så lenge man lever, og noen ganger går man på en smell, men da er man i alle fall blitt en erfaring rikere.

 

Camilla

Kosthold er et stort tema, og det som fungerer for meg fungerer nødvendigvis ikke for deg. Man kan ikke si det nok: man må selv prøve seg frem og finne ut hva som er greit for seg selv.  

 

Jeg har ikke bevisst unngått å spise ulike matvarer, men har prøvd meg frem og funnet hva jeg fint kan spise og hva jeg eventuelt bør spise litt mer moderate mengder av. 

 

Min familie og jeg fikk en gjennomgang da jeg var liten om hva man burde tenke over når det kommer til kosthold. Vi hadde en samtale med stomisykepleier, og vi var på kurs på Frambu. Jeg husker ennå at jeg sa som liten; “kan jeg spytte mandarin”. Dette vil si at jeg bare spiste saften av mandarinen, og kastet fruktkjøttet da dette var for trevlete for meg og kunne føre til forstoppelse. Jeg må ennå den dag i dag “spytte mandarin” til tider, om jeg kjenner magen er noe i ulaget for å være på den sikre siden. Jeg har ikke bevisst unngått å spise ulike matvarer, men har prøvd meg frem og funnet hva jeg fint kan spise og hva jeg eventuelt bør spise litt mer moderate mengder av.  

Det kan også være lurt å tenke over hvilken mat som er tungt fordøyelig, og ha god tid/nyte maten og tygge godt når man spiser. Dette er generelle tips for alle, men nok ekstra lurt å tenke over for oss stomiopererte. I det daglige glemmer jeg fort av dette, men jo mer man klarer å være bevisst på det, jo lettere blir det en god vane. Øvelse gjør mester.  

 

Jeg har lært at det er en del matvarer som kan skape luft, og her er det også individuelt hvor mye man reagerer på de ulike matvarene. 

 

Jeg opplever til tider at jeg har endel luft i magen. Jeg har noen ganger også hatt luftsmerter, og det er ikke noe særlig. Jeg har lært at det er en del matvarer som kan skape luft, og her er det også individuelt hvor mye man reagerer på de ulike matvarene. Jeg unngår ikke å spise disse matvarene heller, men jeg velger gjerne rett tidspunkt for når jeg nyter (og tygger godt) ett stort herlig fårikålmåltid for eksempel. For meg så skaper både kullsyre, tyggis, fet mat og alle typer kålsorter og løk luft i magen. Det er ikke noe jeg unngår, men synes det er fint å være bevisst på slik at jeg vet hva det er om jeg skulle oppleve oppblåst pose, eller at det er litt mer output enn ellers.  

Tidligere hadde jeg colostomi, og nå har jeg ileostomi. Jeg har med begge typer stomier opplevd at ulike matvarer kan farge avføringen. Dette høres kanskje litt merkelig ut, men det er min erfaring. Man skal selvfølgelig ta kontakt med helsepersonell om behov, og om man er usikker på hva som kan være bakgrunnen om dette skulle skje.  

 

Prøv deg frem, ha god tid og nyt maten som du måtte ønske å spise. 

 

Som vi har nevnt tidligere så finnes det ingen fasit, du må rett og slett prøve deg frem. Et tips er å prøve deg frem hjemme eller i settinger der du føler deg trygg. Da vet du til neste gang hvilke matvarer du bør holde deg unna for å unngå uheldige situasjoner i settinger hvor du er mindre trygg. Det er selvfølgelig ikke ønskelig å oppleve løsere avføring, mye gassdannelse eller stopp i tarm. Prøv deg frem, ha god tid og nyt maten som du måtte ønske å spise. Heldigvis er vi sjef i eget liv, og kan selv bestemme hvor mye vi ønsker å prøve oss frem i matveien.   

 

- Anne Sofie og Camilla


Råd fra stomisykepleier

 

De aller fleste stomiopererte er opptatt av kosthold og hvordan ulike matvarer påvirker tarmen. Uansett hvilken type stomi du har, vil tarminnholdet påvirkes av maten du spiser. Hva vi reagerer på er individuelt, men det er noen viktige fellesnevnere. Vi skal her gå igjennom hvordan kostholdsendringer kan hjelpe ved ulike plager.

For en med ileostomi (tynntarmsstomi) er løs avføring en vanlig plage. Dette kan føre til lekkasjer fordi vanntynn avføring mye lettere sniker seg innunder platen enn fast avføring. En person med kolostomi (tykktarmsstomi) er oftere plaget av hard avføring og luft i tarmen. Det meste av luften lages av bakteriene i tykktarmen, derfor er ikke de med ileostomi like ofte plaget av dette. Store mengder luft i magen gir oppblåst stomipose, en plage kalt ballooning, som kan føre til lekkasjer.

Ved hard avføring kan man oppleve at avføringen blir presset ut under stomiplaten, eller legger seg helt oppe ved stomien, som en kake, og ikke glir ned i posen, dette kalles ofte pancaking.

Tykktarmen har hovedsakelig to oppgaver, nemlig opptak av salter og vann. Derfor er tarminnholdet mye fastere etter å ha passert også denne delen av tarmen. En av de enkleste måtene å gjøre noe med problemene på er å gjøre endringer i kostholdet.

Som alle vet kan det å endre vaner være vanskelig. Mange vil også oppleve å få ulike råd fra ulike faggrupper. Rådene i denne artikkelen tar hensyn til stomien og har derfor et helt annet fokus enn råd gitt ved ønske om for eksempel vektreduksjon. Så hver enkelt må gjøre sine egne vurderinger.

Det viktigste i forholdet mellom stomi og mat er at vi vet noe om årsaksforholdene og dermed kan ta aktive valg i hverdagen.

Matvarer som kan gi økt mengde luft

Enkelte matvarer øker produksjonen av gass i tarmen. Vi ser individuelle forskjeller, men noen matvarer viser det seg at de fleste av oss reagerer på.

Matvarer som kan gi mer luft i magen:

  • Erter
  • Bønner

  • Løk

  • Kål

Mange tenker ikke over at dette gjelder for alle underarter av for eksempel kål, som blomkål, grønnkål, hodekål og til og med brokkoli. Forhold rundt måltidene kan også føre til mer luft i magen. 

Vi anbefaler derfor å unngå:

  • Drikke med sugerør eller kaffekopp med lokk
  • Kullsyreholdige drikker
  • Stress
  • Tyggis
  • Å snakke mens man spiser

Disse matvarene og forholdene rundt måltidene gjør at vi svelger luft som må ut igjen på en eller annen måte – enten som en rap eller som en fis. Det er lite forskning på hva som reduserer mengden luft i magen, men ulike steder nevner:

  • Biola og yoghurt
  • Amme-te
  • Fenikkelkorn
  • Karve
  • Idoform og Imogas (Ikke-reseptbelagte legemidler)

Vi må prøve oss fram og finne ut hva som fungerer for den enkelte. Det er viktig å huske på at luft ikke er farlig. Dersom en ikke føler seg plaget av dette skal en heller ikke unngå disse matvarene.

Matvarer som kan gi løs avføring

Det er ulike kategorier matvarer som kan gi løs avføring:

  • Fet mat
  • Sterk mat – Stimulerer tarmen til å arbeide raskere
  • Koffein – irriterer slimhinnen og stimulerer til arbeid
  • Sorbitol
  • Sukker – trekker vann inn i tarmen
  • Ikke-vannløselig fiber
  • Alkohol

Vi kan dele fiber inn i vannløselig og ikke-vannløselig fiber. Det ikke-vannløselige fibret finner vi i hele korn, frø og grønnsaker. Dette er typisk matvarer som kommer «hele» ut igjen. Fordi vi sliter med å fordøye denne maten trekker den med seg vann gjennom tarmen og øker mengden løs avføring og tempoet avføringen går gjennom tarmen.

Fet og sterk mat, samt drikke som alkohol eller koffein stimulerer tarmen til å jobbe raskere og irriterer slimhinnen, som fører til mer vann i avføringen. Sukker, men også kunstig søtningsmiddel som Sorbitol vil trekke med seg vann gjennom tarmen.

Noen blir redde for å spise noe feil og har heller lengre fasteperioder i løpet av døgnet, dette er uheldig. Det er bedre å ha jevne, små måltider, tygge maten godt og finne ut hva som passer for den enkelte. Noen ganger kan det være god hjelp i å bytte til alternative matvarer som kan gi fastere avføring.

Matvarer som kan gi fastere avføring

Det er to hovedkategorier av matvarer som kan gi fastere avføring, nemlig mat med høyt innhold av:

  • Stivelse
  • Vannløselig fiber

I motsetning til ikke-vannløselig fiber vil vannløselig fiber trekker opp i seg vann og gi avføringen en jevn, mer grøtaktig konsistens. Eksempler på matvarer med høy andel vannløselig fiber er:

  • Havregryn
  • Linser
  • Eple
  • Blåbær
  • Fibertilskudd: Vi-siblin

Kostfiberet Vi-siblin anbefales for å motvirke både hard og løs avføring. Det medvirker til å binde vann i tarmen og gi jevn konsistens. Husk at det kan ta flere dager før effekten inntreffer.

Matvarer som inneholder mye stivelse gir fastere avføring ved å binde tarminnholdet og vannet sammen. 

Dette er matvarer som:

  • Poteter
  • Lys pasta
  • Lys ris
  • Lyse kornprodukter (både loff og kneip)
  • Marshmallows

Disse matvarene har en bindende effekt på tarminnholdet og kan for noen hjelpe til med å redusere plager ved å senke farten på tarmen og vannmengden i avføringen. For andre er de årsaken til en forstoppelse.

Som tidligere nevnt er ingen av disse matvarene farlige for deg som er stomioperert, men noen kan være med på å skape plagsomme problemer. Er du usikker på forhold som omhandler kosthold etter stomioperasjon, ta kontakt med din lokale stomisykepleier, ved ditt lokale sykehus for råd og veiledning.

Boots HomeCare har over 40 sykepleiere. Noen jobber ute i felten som distriktsansvarlige, og noen inne på kundesenteret. Felles for oss alle er at vi brenner for å hjelpe hver enkelt i sin hverdag. Mange av våre sykepleiere har lang erfaring fra både sykehus og bandasjist, i tillegg til 3 stomisykepleiere som holder til på hver sin kant av landet. Vi jobber alle tett sammen og bistår hverandre på tvers av hele landet. Vi tilbyr gratis personlig veiledning, hjelp og assistanse både via telefon, mail, digitale kanaler og hjemmebesøk. Det skal være kort og rask vei til råd og bistand fra oss. Bruk oss for alt det er verdt!