Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences
Min Konto

Nå er det jul igjen - med stomi!

Nå er det jul igjen - med stomi!

Førjulstiden er i gang, og julefeiringen er rett rundt hjørnet. Finstasen skal på, julematen skal nytes og juletradisjoner står for tur. For flere av oss stomiopererte kan høytiden bringe med seg noen ekstra tanker og bekymringer. Kan jeg bruke samme finklær som før stomioperasjonen? Vil jeg kunne spise julemat, og hvordan vil magen egentlig reagere? Du er ikke alene om å ha disse spørsmålene. Vi har gjort oss opp våre erfaringer rundt juletiden, og vil dele noen av våre tanker og tips til dere om det. 

Anne Sofie

Første julen min etter at jeg fikk stomi i 2020 må jeg ærlig innrømme jeg ikke husker så mye av. Vi snakker en god kombinasjon av ammetåke og generelt store endringer i livet mitt. Om jeg kan klare å trekke frem noe var det skepsisen min til julemat. Siden jeg bor på Vestlandet er det tradisjon med pinnekjøtt i min familie, og selv de uten stomi kan føle at dette er mat som er tungt fordøyelig. Jeg er vel ikke den eneste som fikk utdelt listen med alt av mat som kan trigge outputen fra stomien før jeg dro hjem fra sykehuset. En liste som for mange kan bli et hjertesukk, da de ser at noe av den maten de elsker kan skape problemer. Det var også min første tanke, men heldigvis beroliget stomisykepleieren min meg med at dette er en liste som ikke er satt i stein.  

Likevel skal det sies at tanken slo meg noen uker før jul, «Å nei, jeg kan jo ikke spise pinnekjøtt lenger». Så dette året endte med en liten prøvesmaking, men med godt resultat.   

 

Man må rett og slett prøve seg frem, begynne i det små og se hvordan tarmen reagerer. Likevel skal det sies at tanken slo meg noen uker før jul, «Å nei, jeg kan jo ikke spise pinnekjøtt lenger». Så dette året endte med en liten prøvesmaking, men med godt resultat.  

I dag spiser jeg som før operasjonen, og ja noen ganger er outputen litt tynnere, men jeg har hverken opplevd diaré eller stopp i tarm. Luftsmerter har jeg én gang fått kjenne skikkelig på, og det var absolutt ikke en god opplevelse. Som jeg har skrevet tidligere har vi alle forskjellig utgangspunkt, som igjen fører til at tarmen kan reagere ulikt. Det viktigste er å ikke gi avkall på den maten man liker med en gang, men prøv deg frem, for det kan vise seg å gå helt fint. Tenk løsninger som kan fungere godt for deg, og ikke løsninger som fungerer for alle andre.   

 

Som stomioperert vil man til stadighet stå ovenfor spørsmål knyttet til  
sosiale settinger, og julesesongen er intet unntak. 

 

 

Høytiden består ikke bare av god mat, men det betyr også at finstasen skal på. For mange byr dette på ekstra bekymringer. Kan jeg gå med yndlingskjolen min? Vil det være synlig at jeg har stomi under den hvite skjorten? Som stomioperert vil man til stadighet stå ovenfor spørsmål knyttet til sosiale settinger, og julesesongen er intet unntak. For min del var det strømpebuksen som bekymret meg mest. Hva om den ble for trang og førte til lekkasje. Jeg innser faktisk her jeg sitter og skriver at jeg kunne ha prøvd strømpebuksen før jul for å teste, men det var ikke i tankene mine på det tidspunktet. Lett å være etterpåklok. Første julen med stomi ble feiret med mine aller nærmeste, noe som også senket bekymringene mine. De bryr seg overhodet ikke om en lekkasje. Kjenner jeg de rett, hadde de helt sikkert tilbudt sin hjelp om uhellet skulle være der. Strømpebuksen viste seg i alle fall å være en god venn, den holdt posen godt på plass gjennom kvelden og førte ikke til lekkasje.    

 

Til tider er det fristende og heller ta julepysjamasen på å holde seg hjemme, men ikke glem og push deg seg selv av og til, for gevinsten kan vise seg å være veldig stor. 


Vi kan ha både gode og dårlige opplevelser i forhold til det å være stomioperert, og sjansen for at man vil møte på utfordringer underveis er ganske stor. Det handler mye om hvordan man selv velger å takle utfordringene, men i bunn og grunn kan det meste løses på en eller annen måte. Det høres kanskje veldig enkelt ut for meg å si, men jeg vet at det ikke er enkelt. Det er en prosess og i mange tilfeller må man gå noen runder med seg selv. Til tider er det fristende og heller ta julepysjamasen på å holde seg hjemme, men ikke glem og push deg seg selv av og til, for gevinsten kan vise seg å være veldig stor. 

Camilla

Selv om jeg har hatt stomi hele mitt liv, så dukker det alltid opp noen tanker i forkant av førjulstiden og julefeiringen. Det er helt naturlig, og jeg vet at det er flere av oss som har spørsmål og tanker knyttet opp mot høytiden. Spørsmål som dukker opp hos meg er; kommer magen min til å “oppføre” seg greit med all den julematen i år også? Klarer jeg å være med på alle juleselskapene? Kommer stomiposene til å vises gjennom finstasen? Disse tankene får ikke like stor plass nå som før, da jeg har gjort meg opp en del erfaringer og blitt mer trygg i disse situasjonene.  

Kommer magen min til å “oppføre” seg greit med all den julematen i år også? Klarer jeg å være med på alle juleselskapene? Kommer stomiposene til å vise gjennom finstasen? 

 

I alle mine år som stomioperert har det stort sett gått veldig fint med både julematen og på med finstasen. Ja, jeg har også hatt mageknip, og oppblåst mage etter julemat, men jeg vil si at dette er noe de fleste opplever av mye tungt fordøyelig mat. Jeg har lært at å tygge maten godt og ha god tid når man spiser er lurt.  

Jeg kan ærlig si at jeg stadig enda sjekker både en og to ganger i speilet om stomiposene viser gjennom julekjolen. Jeg tror at denne følelsen sitter i mange av oss, inkludert meg, ettersom man gjerne er litt bekymret for akkurat dette. Men vet det, folk rundt legger ikke bevisst merke til stomiposen under klærne, så denne bekymringen må man prøve å legge fra seg.   

 

Jeg kan ærlig si at jeg stadig enda sjekker både en og to ganger i speilet om stomiposene viser gjennom julekjolen.

 

Jeg synes det er fint å ha tenkt over alle disse tankene i forkant. Slik at jeg kan forberede meg på eventuelle utfordringer som kan dukke opp, og finne gode løsninger på det som fungerer for meg. Jeg tenker også over om jeg klarer å gå i alle juleselskapene, om ikke energien strekker til. Flere av oss har gjerne ikke like stort overskudd, og da er det lov å trekke seg tilbake om man kjenner at det er det som må til. En god løsning kan være å bli med i juleselskapet uansett, men gå tidligere hjem. Med dette får man være med på sosiale tilstelninger, men med å balansere aktivitet og hvile bedre.  

Det er viktig å huske på at vi alle er forskjellige. Det som fungerer for meg, Anne Sofie eller deg kan være ulikt. Dette ettersom vi har ulike typer stomier, sykdomshistorie og operasjonstyper. Det som ofte er likt, er at vi gjerne sitter med mye av de samme spørsmålene og bekymringene. Det er viktig å prøve seg frem, og finne tips og triks som kan fungere for deg. Vi har begge gjort oss opp erfaringer rundt juletiden, og vi vil under her komme med generelle tips til dere.   


Våre generelle råd og tips til dere:    

 

Klær

Mange tenker at de ikke kan gå med klærne de hadde før operasjonen, eller at inntilsittende klær ikke er noe de kan gå med lenger. Man er gjerne bekymret for at stomiposen skal vises gjennom klærne, og at det vil vises som en “bul” på magen når stomiposen fyller seg opp. Det er en naturlig tanke å ha, men det er ingen som bevisst legger merke til stomiposen din under klærne. Husk at dette som oftest er en følelse du selv har, for du vet godt at posen er der i motsetning til andre. En ting er i alle fall sikkert; du kan så klart gå både i klærne du hadde før operasjonen, og inntilsittende klær om du vil. Det finnes mange triks man kan gjøre for å føle seg mer komfortabel i klærne, selv med en stomipose eller to på magen. Under her vil vi dele dem med dere.

  • Klær med mønster/detaljer, spesielt i området der stomiposen er plassert.  
  • High waist truser/bokser for å holde stomiposene bedre på plass, og for å skjule. 
  • Strømpebukse og tights - gjør ingenting om det strammer litt over stomiposen. 
  • Tømme/bytte stomiposen litt oftere om man ønsker.  

Fikseringsbelter og poseovertrekk

Det finnes både fikseringsbelter og poseovertrekk som man kan få dekket på stomiresepten. Det er flere som opplever at fikseringsbelte holder stomiposene godt på plass, og er med på å dempe eventuelle lyder fra stomien. Disse beltene finnes både i hvit, beige og svart, og kan for eksempel også være fint å ha under finskjorta og julekjolen. Hvis du ønsker å lese mer om fikseringsbelter, har vi en artikkel om det her.

Poseovertrekk finnes i ulike størrelser, og i fargene hvit og svart. Trekkene kan man for eksempel bruke for å matche undertøy, eller for å skjule posen under finstasen. Man kan også sy sitt eget, eller kjøpe det ettersom det er flere som syr slike trekk på bestilling. 

Julematen  

Det viktigste er å prøve seg rolig frem, tygge maten godt og ha god tid når du spiser. Spis gjerne moderate mengder av mat du vet magen reagerer på, eller unngå akkurat denne matvaren. Vi er alle forskjellige og reagerer ulikt på matvarer. Så her må du finne det som fungerer for deg. Er du usikker på hva du kan spise, kontakt helsepersonell for mer råd og veiledning. Les mer om kostholdsråd for deg med stomi her.   

De 3 L’ene  

De velkjente 3 L’ene - luft, lyd og lukt er noe vi stomiopererte kjenner godt til. Julematen kan generelt føre til mer av alle disse tre. Det finnes gode løsninger som kan prøves ut. Her kommer noen tips.   

  • Luft: Opplever du luft i posen og at posen blåser seg opp, er årsaken som oftest at filteret er tett. Da er løsningen å bytte stomipose.  
  • Lyd: Opplever man lyd fra stomien, kan som nevnt, fikseringsbelte være med på å dempe lyden. Man kan også for eksempel legge hånden/armen over posen for å dempe lyd. Er det matvarer som trigger luft fra stomien din, spis gjerne mindre av dette.   
  • Lukt: Det skal i utgangspunktet ikke oppstå lukt fra stomiutstyret. Skulle det oppstå, sjekk utstyret og utfør eventuelt et stomistell. Det finnes luktfjerner man kan få på stomiresepten.   

Stomiutstyret  

  • Ha alltid med ekstra stomiutstyr, slik at du kan utføre stomistell ved behov.
  • Opplever du at stomiposen fyller seg raskt opp, kan en større stomipose og/eller en tømbar stomipose være greit. Det finnes både maxi poser og high output poser.  
  • Det finnes også små stomiposer om man ønsker det.  
  • Det kan være lurt å utføre ett stomistell/tømme posen før du reiser på juleselskap.  
  • Skulle du få løsere avføring, finnes det superabsorbenter som kan brukes i stomiposen. Noen av disse inneholder kull, og vil også fjerne lukt.
  • Ved hard avføring finnes det smørende deodorant som gir en smørende, lukthemmende og vakuumhindrende effekt i stomiposen.
  • Ved urostomi kan man koble på en nattpose, eller bruke en større pose ved økt urinproduksjon. Dette anbefales generelt på natt.  

Alt av produkter vi har nevnt i punktene over, fås på stomiresepten din.  

Vi ønsker dere alle sammen en fin førjulstid, og riktig god jul når den tid kommer.  

 

- Anne Sofie og Camilla