Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences
Min Konto

Hudpleie ved stomi

Hudpleie ved stomi

En av de vanligste utfordringene i forbindelse med stomi er irritert, rød og skadet hud. God hudpleie og gode rutiner kan være avgjørende for å opprettholde en god hudstatus. Mange tror at skadet hud rundt stomien er noe de må regne med, det er feil! Huden rundt stomien skal se ut som huden på magen ellers. For å bevare hel og frisk hud rundt stomien er det viktig med forebygging og god hudpleie. Har huden blitt skadet, finnes det mange ulike hjelpemidler som kan lindre og behandle.

Riktig tilpasset utstyr

Hullet på platen skal være tilpasset stomiens størrelse. Er hullet for lite, kan kanten på platen gnage på selve stomien. Er hullet for stort, kan avføring eller urin bli liggende på huden og føre til irritasjon og skadet hud. Er det vanskelig å få platen til å sitte helt tett rundt stomien, kan tetningsringer eller pasta være gode hjelpemidler. I tiden rett etter operasjon vil som regel stomien endre seg betydelig, det er derfor viktig å endre størrelsen på hullet på platen i takt med stomiens endringer. Først når stomien har stabilisert seg kan det være hensiktsmessig å gå over til ferdig stansede plater.


Skånsom fjerning av platen

Platen bør alltid fjernes så skånsomt som mulig. Dette for å bevare hel hud i et område som er svært utsatt pga hyppige skift. I utgangspunktet skal platen kunne fjernes med lunkent vann og kompresser, men det viser seg ofte at kleberfjernerspray eller servietter har god effekt. Når du bruker klebefjernerspray, spray mellom hud og plate. La sprayen virke noen sekunder slik at platen slipper taket. Ofte må man bruke sprayen flere ganger for at hele platen skal løsne. Vask deretter med lunkent vann og kompresser. Ikke gni for mye på huden slik at den blir rød. Bruker du tetningspasta går pastarester ofte bort ved neste skift, så vurder å la restene ligge. 


Barrierekrem og barrierefilm mot tørr hud

Tørr hud kan gjøre at platen ikke fester seg ordentlig. Bruk barrierekrem for å forebygge tørr hud. Smør kun en liten dråpe utover huden, la tørke i 5-10 minutter slik at kremen har trukket godt inn i huden og tørk av all overflødig krem. Har huden blitt tørr, rød eller skadet, kan barrierefilm være et godt alternativ. Barrierefilmer danner en beskyttende barriere mellom huden og platen, uten at platens klebeevne svekkes. Hvor ofte barrierefilmen skal påføres huden varierer mellom de ulike produktene. Spør oss om råd hvis du er usikker.


Barbering for bedre feste

Hår under stomiplaten kan gjøre at den ikke fester ordentlig. Barber vekk hårene jevnlig og barber i hårenes retning (for å unngå betennelse i hårrotsekkene).


Skiftefrekve
ns

For å bevare hel hud er det viktig å finne den riktige skiftefrekvensen for deg. Hyppige skift kan være en påkjenning for huden og føre til sårhet. For sjeldne skift kan også føre til skadet og irritert hud, pga avføring eller urin blir liggende i kontakt med huden over tid. Hvor ofte du bør bytte utstyr avhenger blant annet av om du bruker 1-delt- eller 2-delt utstyr. Med 1-delt utstyr (pose og plate i ett), skal du bytte minst én gang i døgnet. Bruker du 2-delt utstyr kan platen sitte på i opptil 3 dager, mens posen byttes minst én gang per døgn.


Allergi

Allergi kan forekomme, men det er svært sjeldent. Medisiner og hudsykdommer kan gi hudproblemer under stomiplaten. Mistenker du at du har en hudsykdom, anbefaler vi at du tar kontakt med fastlege og eventuelt blir henvist Dermatolog/hudlege.
Har du utfordringer med allergier, har vi både farmasøyter og sykepleiere som kan gi deg gode råd. Kontakt ditt lokale Boots apotek eller Distriktsansvarlig sykepleier.

Andre artikler om stomi

#Stomi
#Legemidler

Stomi og legemidler

#Stomihjelpemidler
#Brokk
#Stomiutstyr

Stomibelte - forskjeller og bruk

#Stomihjelpemidler
#Brokk
#Trening

Brokkbelte

#Brokk
#Reise
#Dusj_bad

Plateforlenger

#Stomihjelpemidler
#Sår hud

Hudfilm